Ondersteuning bij klachten en emoties

Er zijn zoveel verschillende natuurzuivere oliën. De afgelopen jaren heb ik mijn eigen verzameling aardig uitgebreid. Maar met zoveel verschillende oliën is het nog wel eens lastig om te weten welke ik waarvoor kan gebruiken, en blijf ik altijd weer dezelfde pakken omdat ik weet wat ze doen en dat ze werken. De andere oliën die ik heb staan, kunnen net zo goed werken, maar op het moment dat ik een olie nodig hebt, ga ik niet eerst weer zoeken welke zou kunnen helpen, maar pak ik de olie die ik al vaker heb gebruikt.

Nu heeft Esther laatst dit mooie plaatje samengesteld, waardoor het voor mij al wat makkelijker wordt om te zien welke olie waar bij kan helpen. En toen ik dat plaatje zag, dacht ik, hier ga ik een blog over schrijven. Zo kan ik het voor mezelf wat overzichtelijker maken en ook voor anderen.

Verschillende groepen
De oliën zijn onder te verdelen in verschillende groepen namelijk:

 • Bladeren
 • Bloemen
 • Citrus
 • Hout
 • Kruiden
 • Specerijen
 • Wortels

 

En elke groep kan weer ondersteuning bieden bij verschillende klachten of emoties:

 • Bladeren ondersteunen bij pijn, bewegingsklachten, zorgen voor kracht en helderheid
 • Bloemen ondersteunen je hormoonhuishouding, emoties, huid en kunnen worden gebruikt als parfum
 • Citrus werkt reinigend, zorgt voor concentratie, blijheid en geeft energie
 • Hout zorgt voor kracht, motivatie, stabiliteit en gronding
 • Kruiden ondersteunen bij ziekte en pijn en zorgen voor bescherming en energie
 • Specerijen zorgen voor warmte, harmonie en kracht en helpen je weerstand te ondersteunen
 • Wortels zorgen voor rust, kracht, gronding en stabiliteit

 

Dan weet ik nu welke groepen er zijn, waar ze ondersteuning bij bieden, nu nog uitzoeken welke oliën daar bij horen, zodat ik niet steeds dezelfde oliën gebruik, maar eens een andere pak.

Daar heb ik een prachtig boek voor, wat ik zelf de “oliebijbel” noem. Daarin staan heel veel oliën met uitgebreide informatie over o.a. chemische bestanddelen, historisch gebruik, hoe je ze kunt toepassen en waar je ze voor kunt gebruiken.

Oliën die bij de verschillende groepen horen (er zijn er veel meer, maar dit is een kleine selectie):

 • Bladeren: Citroengras, Eucalyptus, Geranium, Groene Munt
 • Bloemen: Lavendel, Romeinse Kamille, Scharlei, Ylang Ylang
 • Citrus: Bergamot, Tangerine, Grapefruit, Limoen, Sinaasappel
 • Hout: Cederhout, Levensboom, Sandelhout
 • Kruiden: Koriander, Oregano, Tijm, Basilicum
 • Specerijen: Kardemom, Kaneel, Kassia, Kruidnagel
 • Wortels: Gember, Vetiver

 

Ik heb veel geleerd van het schrijven van dit blog en heb beter inzicht gekregen in welke oliën ik nog meer kan gebruiken, naast de standaard oliën die ik altijd gebruik. Hopelijk heb jij er ook wat aan.