Voeding en essentiële oliën

Ongeveer 18 jaar geleden werd ik ziek, ik had fibromyalgie.

Toen dit duidelijk was, ging ik op zoek naar manieren om hier van te genezen. Want met de zin “je moet er maar mee leren leven” kon ik niet veel. Ik was niet van plan om de rest van mijn leven met zoveel pijn en vermoeidheid door te brengen. Ik ben op zoek gegaan naar manieren om beter te worden en zo kwam ik uiteindelijk terecht bij de Praktijk Biologische Geneeskunde.

Er werden eerst verschillende onderzoeken gedaan en vandaar uit kreeg ik een speciaal dieet, waarbij eerst heel veel weggelaten werd, om daarna langzaamaan weer wat toe te voegen en te kijken hoe mijn lichaam daar dan op zou reageren.

Dit heeft mij uiteindelijk zoveel gebracht, ik kreeg weer energie en mijn pijn verdween. Ik was er toen alleen nog niet klaar voor om mijn eetpatroon zo aan te passen dat ik niet alles meer mocht eten.
Ik ben met het strenge dieet gestopt en heb er mijn eigen weg in gevonden.

Nu jaren later luister ik steeds beter naar wat mijn lichaam nodig heeft. Ik ben o.a. gestopt met het eten van tarwe (op af en toe een pizza na). En tarwe zit in heel veel producten, zoals brood en pasta. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer alternatieven dan vroeger. Zo heb ik de pasta vervangen door linzenpasta. En eet ik biologisch speltbrood, omdat daar geen tarwe inzit.

Mijn vriend vindt mijn eten vaak saai, omdat ik geen toevoegingen als sausjes meer neem. Ik vind mijn eten heerlijk met alleen een beetje zout en wat kruiden.
En dankzij Esther weet ik nu ook dat je natuurzuivere oliën kunt toevoegen aan je eten om er meer smaak aan te geven. Bij het gebruik van oliën in je eten, moet je wel oppassen, je kunt niet zomaar alle oliën gebruiken, het moeten echt natuurzuivere oliën zijn, zoals de oliën die bij Living essential verkocht worden.

Natuurzuivere oliën in je eten gebruiken is leuk, maar hoe weet je nou wat lekker is en hoeveel je er van moet gebruiken? Ze zijn namelijk sterk geconcentreerd, waardoor je veel minder van iets nodig hebt dan wanneer je verse kruiden gebruikt.

Om je daar bij te helpen gaan Esther en ik binnenkort een serie filmpjes opnemen: Koken met essentiële oliën. We gaan aan de slag met zoete recepten en met hartige recepten. We laten stap voor stap zien hoe je gezond en lekker kunt eten en hoe je de oliën kunt gebruiken en waar ze goed voor zijn.