Mieren

Elk jaar hebben we wel last van mieren in de tuin, maar zo erg als het dit jaar is, hebben we het nog niet eerder meegemaakt. Overal zie je kleine gaatjes, tussen de tegels, maar ook in de tuin tussen de planten.

Als het er een paar zijn, heb ik er niet zo’n moeite mee, maar als ze overal zitten, dan wil ik er toch wel wat aan doen. Ik ben zelf niet zo van de gifkorrels, mijn vriend helaas wel. Ik probeer liever natuurvriendelijke middelen voordat ik overga op gif.

Natuurvriendelijk wil niet zeggen vriendelijk voor de mieren, en daarom voelt het ook niet altijd goed, maar van vroeger weet ik nog dat we er kokend water over goten. Dat heb ik nu dus al een paar keer gedaan. Helaas heeft dat tot nu toe nog niet geholpen.

Mijn schoonmoeder kwam met de tip om kaneel te strooien, daar schijnen ze niet van te houden. Dat vond ik zonde van de kaneel, want dat gebruik ik graag in mijn eten, maar ik heb het toch maar geprobeerd. Helaas ook dit werkt niet.

Mijn ouders kwamen nog met de tip bruine suiker, dat schijnt te gaan gisten in hun maag, waardoor ze doodgaan. Dat klinkt niet echt diervriendelijk, maar goed dat is kokend water ook niet. En met een plaag wil je toch eigenlijk dat ze het niet overleven.
Ik heb geen bruine suiker in huis en ga dit ook niet speciaal kopen om van de mieren af te komen.

Dus wat kan ik dan nog meer proberen?

Natuurlijk! De natuurzuivere oliën! Maar welke?

Ik heb een boek waar allerlei toepassingen van de oliën in staan en daarbij staat ook hoe je ongedierte kunt bestrijden.

Ik heb natuurzuivere patchoeli olie in de gaatjes gedruppeld.
’s Avonds waren er alleen maar veel en veel meer mieren. Dus patchoeli was toch niet zo’n goed idee. Toch maar weer even kokend water er overheen gegooid want het krioelde echt van de mieren.

Ik was er helemaal klaar mee en had zelfs tegen mijn vriend gezegd dat hij maar gif moest gaan strooien, omdat het nu echt niet leuk meer is.
Dit is voor mij echt het allerlaatste middel om te gebruiken.

Het gif is nog niet gestrooid en gelukkig kwam Esther nog met een tip. Natuurzuivere cederhout- en pepermuntolie in de gaatjes druppelen.

Ik heb op drie plekken waar echt veel mieren zaten, de oliën in de gaatjes gedruppeld. Dezelfde dag nog leek het aantal mieren af te nemen. Dat zag er goed uit! Maar mieren zijn blijkbaar echt volhouders, ze geven niet zomaar op en de volgende dag hadden ze al weer nieuwe gaatjes gemaakt, vlakbij de plek waar ik de olie in had gedaan. Als ik elke dag een paar druppels olie in de gaatjes zou druppelen, dan zouden de flesjes zo leeg zijn. Dus ik heb een klein pipetflesje gepakt daar een paar druppels van beide oliën in gedaan, water toegevoegd en ben dat gaan druppelen in de gaatjes. Na een paar dagen leken ze op te geven. En kwamen er geen nieuwe gaatjes meer bij!

Bij twee van de drie plekken zijn de mieren weggebleven, maar op één plek zitten er na een week nog een paar die niet van ophouden weten. Van een heleboel mieren naar een paar binnen een week vind ik een mooi resultaat.

Bij Esther waren ze na één keer druppelen al verdwenen. Het ligt er waarschijnlijk aan hoe erg je mierenplaag is, hoe snel ze weg zijn.

Ik ben in ieder geval zeer tevreden met dit resultaat, ik blijf nog even druppeln, maar voor mij in ieder geval geen gifkorrels meer!